Op deze pagina algemene informatie van zaken die je er tegen zult komen.

Parkeren.

Er zijn 4 kleuren parkeervakken:

Wit= vrij, gratis al dan niet met parkeerkaart parkeren.

Geel= alleen voor de lokale bevolking, vergunninghouders

Blauw= Betaalde parkeerplaatsen, over het algemeen niet duur.

Roze= voor (zwangere) vrouwen of gezinnen (wij mogen er geen gebruik van maken)

Parkeerbord

Vaker zul je een bord zien met een aantal tijden erop, b.v. 9.00/12.30. En 15.00/20.00.

Dit bekend dat je in de aangegeven tijden betalen moet. In de overige tijd, hier dus tussen 12.30 en 15.00 uur, is het gratis parkeren.

Deze tijd is normaal gesproken hun Siësta tijd.

Overige borden

Het is heel normaal als er een bord 30 staat met of zonder werk in uitvoering maar dat er niets gaande is. Hier is het heel normaal dat borden er staan totdat ze weg geroest zijn. Ook heel normaal is dat er een 50 km bord staat maar vervolgens niet dat je weer harder mag. Rijden er Italianen voor je ga dan gewoon mee in hun snelheid tot 70 of max. 90 km. Buiten de bebouwde kom is het minimaal 70.

Eten

Vuistregel is: zijn er veel toeristen dan kan ten alle tijden gegeten worden en is het aanbod groot. Niet alleen in Italiaanse gerechten maar ook andersoort. 

Maar zit je daar waar bijna geen internationale toerisme is dan is het helaas pindakaas. Met een beetje geluk kan je om half zeven of zeven uur eten en dan is het pizza of pasta. Antipasta is een klein voorgerecht, primi is het voorgerecht, secundi is het hoofdgerecht. Maar als je alleen een primi of antipasta wilt kan dat ook.

Een belangrijke tip is de volgende: vraag altijd voor het bonnetje, bij het restaurant maar ook in de winkels. De belastingdienst, Guarda, controleert regelmatig. Heb je geen bon dan krijgt niet alleen de verkoper maar ook de koper een bekeuring.

Auto rijden

Langs de kust, met name in Liguria, wemelt het van scooters en motoren die je links en rechts voorbij schieten. Maar voor het overgrote deel is het redelijk gelijk aan Nederland. Alleen moet je er rekening mee houden dat als je je aan de snelheid houdt er regelmatig auto’s allerlei toeren uithalen om je te passeren. Ook kan het voorkomen dat ze op de middenstippen rijden en dan moet je maar aan de kant gaan.

Ze kunnen heel irritant zijn maar aan de andere kant zullen ze niet snel de middelvinger opsteken omdat ze zelf ook de ene na de andere overtreding maken.Met andere woorden, rij zoals de Italianen het doen, meest eenvoudige en veilige manier.

Flitspalen

Deze worden vaak van te voren vermeld. Ze zijn oranje,rood, van kleur. Of er hangt een bordje met een politieagent erop.

In bepaalde gebieden kunnen ze ook blauw zijn. Hoe dan ook het zijn rechthoekige kasten van circa 1 meter hoog.

Autosnelweg

De meeste autosnelwegen zijn tolwegen. Meestal niet al te duur, voor 10 of 20 km betaal je rond de €1,50 Van de Oosterijkse grens tot de afslag Gardameer is het b.v. €.10,00

Kort samengevat, het is goed te doen allemaal in dit land. Mensen die minder goed in autorijden zijn zullen hier anders over denken.

Overige wegen

Die zijn over het algemeen niet geweldig. Vooral de kleinere binnenwegen zijn erg slecht. Hebben al diverse keren onverhard gereden omdat het asfalt weg was. 

Je moet ook niet verbaasd zijn als de weg opeens ophoud omdat deze kapot of anderzijds niet meer gebruikt kan worden. Omleidingsroutes zoals wij die kennen, nee helaas. We waren in Genua waar de brug ingestort was maar geen enkele aanwijzing hoe nu verder te gaan. Dus rustig blijven en google maps gebruiken.

De Taal

In de toeristische streken zoals Gardameer of Toscane spreken ze wel wat Duits of Engels. In andere delen vaak alleen hun eigen taal. Een vertaler op je telefoon of tablet is dan handig. Nu kan je denken: dan moeten we maar Italiaans leren! Nou nee want als een Italiaan, Duitser, Fransman of wat dan ook naar Nederland komt spreken die geen woord onze taal. De jeugd wil wel nog wat moeite doen om zich in brabbeltaal verstaanbaar te maken maar de ouderen totaal niet. Uiteraard spreken ze Duits in het hoge noorden, Sud Tirol.

Levensstandaard

De prijzen komen over het algemeen overeen als bij ons. In het zuiden, minder toeristische gedeeltes, zijn de prijzen beduidend lager. Zo betaalde wij b.v. voor een cappuccino €.1,00 en €.0,60 aan parkeergeld. Overigens is parkeren overal relatief goedkoop behalve rond Portofino. Ook de benzineprijzen liggen op ons niveau behalve rond het Gardameer. Daar is de benzine €.0,10 goedkoper

Maar ondanks de diverse negatieve zaken is het een heerlijk en mooi land om je vakantie door te brengen